Annons

Annons

Astrologi, storlek och avstånd

horoskop

Hur kan det fungera? Den frågan kan man verkligen ställa sig när det gäller astrologi. Avståndet mellan oss och planeterna är oerhört stort, och kan man verkligen prata om en ”påverkan”?

Tja. Att solen påverkar människor kan ingen tvivla på. Både solan och månen har stor betydelse för biologiska och fysiologiska processer på jorden. Och kollisionsprocesser mellan partiklar i stjärnornas inre ger upphov till elektromagnetisk strålning, till exempel, ljus- radio och röntgenvågor. Den kosmiska strålningen träffar jordens atmosfär och kan registreras med hjälp av känsliga instrument. Där ifrågasätter ingen att det finns en strålning som kan uppfångas, att den har ”effekt” även på jorden. Människans psyke är också en känslig mottagare, så varför skulle inte vi också reagera på kosmisk strålning?

Annons

Det är en knepig fråga som har sysselsatt många astrologer. Och exakt vad det är som gör att ett horoskop faktiskt ”stämmer”, är det nog ingen som kan förklara. Men betänk detta:

Avståndet inom en atom, mellan dess kärna och dess elektroner, är proportionellt lika stort som avståndet mellan oss och Vintergatan!

Ganska häftigt, kan jag tycka.

Och på samma sätt som solsystemet hålls ihop av gravitationen, som gör att planeterna ”håller varandra på plats” trots de enorma avstånden mellan dem, binds atomerna ihop av elektriska krafter.

Det är också fascinerande och svindlande att tänka på att en atoms diameter beräknas vara 1 millimeter dividerat med 10 miljoner. Eller att de instabila partiklar som rusar omkring i atomen har en livslängd på en miljondels sekund.

Mest fascinerande av allt är att det är dessa partiklar som utgör vår synliga verklighet. Atomerna består av energimönster som ständigt vibrerar, förintas och skapas igen. Det kan vara en stol, en bilmotor, en  byggnad, en människa – när man går in på den allra minsta mikronivån består allt, precis allt, av strålning, vågor, vibrationer.

Så, ja, storlek och avstånd spelar kanske inte så stor roll? Det handlar om andra krafter, kanske också delvis okända för oss.

Ändå kan jag själv undra, när jag säger att jag ”påverkas” av Pluto, och vet att när jag står här i Uppsala är Pluto ungefär som en liten ärta i Märsta, alltså fyra mil härifrån. Hur skulle en ärta i Märsta kunna ha nån som helst inverkan på mitt liv?

Jag kan säga så här: Det är konstigt, och jag skulle inte själv tro på det om jag inte visste att det fungerar!


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar