Annons

Annons

Fullmånen fixar frisyren

Måne jungfru

I veckan drar det ihop sig till fullmåne. Alldeles perfekt rund är månen tidigt på morgonen den 22 april, och det innebär att själva fullmånekvällen är den 21:a.

Många människor känner av fullmånen, och det vanligaste är att man har svårt att sova. Vissa har extrema känslosvängningar. För länge sen träffade jag en kvinna som verkligen led av fullmånen, för att inte tala om vad hennes familj gjorde när hon helt tappade kontrollen över sitt humör, fick utbrott,  slet sitt hår och var uppe mitt i natten och väste ilsket mot månen. (Lite varulvsvarning där.) Jag har aldrig hört talas om något liknande, men det var ett stort problem och hon hade så småningom fått något slags medicin.

Annons

Förr visste odlare vilka växter som skulle planteras, beskäras etc. vid olika månfaser. Den kunskapen har väl till största delen försvunnit. Det sägs också att operationer helst ska undvikas vid fullmåne, eftersom risken för blödningar ökar. Pyromaner lär vara extra förtjusta i att tända eld på saker vid fullmåne, många poliser vittnar om att brottsligheten ökar något…det finns många ”måneffekter”. Att sedan de flesta vetenskapsmän förnekar några som helst samband, tja, alla som ligger sömnlösa och vrider och vänder sig samtidigt som den gula osten lyser på himlen vet att sambanden finns.

Och här kommer en iakttagelse som jag inte har läst nånstans utan gjort alldeles själv: Håret blir snyggare vid fullmåne! Yes, det är sant. Under ett antal år noterade jag att håret föll så bra ibland, det la sig precis som jag ville. Medan det oftast drar åt olika håll, styrt av en massa jobbiga virvlar som lever sitt eget liv. Och inte nog med att håret ibland gjorde nästan som jag ville, jag tyckte också att ansiktet var mer harmoniskt vid de tillfällena. Alltså jag såg faktiskt bättre ut än vanligt ett par dagar då och då, sen återgick allt till det normala. Det tog många år innan jag insåg att dom här snygga dagarna sammanföll med att det var fullmåne!

Motsatsen gäller också. Mina arton virvlar är extra besvärliga när det är nymåne, det spelar ingen roll hur mycket hårprodukter jag öser på, det funkar ändå inte. Plus att jag rent allmänt ser lite tröttare ut.

Nyligen var jag ute med en kompis, och hon klagade över att hennes frisör var bortrest. ”Hon måste komma tillbaka nu, det är ingen ordning alls på mitt hår”

”Det är nymåne idag”, sa jag eftersom jag råkade veta att det faktiskt var det, ”om två veckor är det fullmåne, och då kommer ditt hår att vara hur bra som helst.”

”Va,” sa hon med stor skeptiscim.

”Det är sant. Kolla och se,” sa jag.

Ja, det stämde förstås. När jag träffade hennes nästa gång råkade det verkligen vara fullmåne. ”Är håret bättre nu?” frågade jag. ”Ja, det är inte klokt” svarade hon, ”det är världens skillnad, det är ju helt galet!” Och märk väl att frisören inte hade dykt upp än.

Sedan dess har min kompis också tänkt på det här med månfaserna och upptäckt att det inte bara var ett sammanträffande. Det är likadant varje gång.

Så fundera på det här. Kolla om det stämmer. Själv tror jag att det gör det på nästan alla. (Utom kanske om man är varulvstypen som istället sliter sitt hår och ylar mot månen… men den typen är å andra sidan väldigt sällsynt.)


Kommentera

 


Annons


Annons

Laddar